Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, η παρουσία της Αριστεράς και η … κατάληψη της Βαστίλης



 Πέρα από την Ελλάδα μια σειρά από χώρες της ΕΕ προχωρούν σε εκλογικές αναμετρήσεις.

 Ιδιαίτερη βαρύτητα, ωστόσο, έχουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Αφού και η χώρα αυτή διαθέτει ιδιαίτερη βαρύτητα, έχει συγκροτήσει το νέο άξονα Βερολίνου –Παρισιού, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου που επιβάλλει αυστηρή πειθαρχία στα μέλη της.

Οι όποιες αλλαγές στην πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής θα επηρεάσουν τις εξελίξεις σε ολόκληρη την ΕΕ, την ευρωζώνη ειδικότερα.

Από την άποψη αυτή αφορούν και τη χώρα μας.

Ειδικότερα από τη στιγμή που ο Ολάντ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει ταχθεί κριτικά απέναντι στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ζητά την αναθεώρησή του.
Να μου πείτε – «σοσιαλιστής» είναι και αυτός, τι εμπιστοσύνη να έχει κανείς!

Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα έχει πραγματικό ενδιαφέρον αφού παραδοσιακά οι πολιτικές εξελίξεις στη  Γαλλία επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρώπη.

Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας αναμετρώνται, λοιπόν, 10 υποψήφιοι!

Επικρατέστεροι εμφανίζονται ο Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος των σοσιαλιστών.

 Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει εμφανίσει κάμψη στις δημοσκοπήσεις και καταβάλλει μια αγωνιώδη προσπάθεια να ανακάμψει.

Ρυθμιστικό ρόλο φαίνεται ότι θα έχει ο κεντροδεξιός Φρανσουά Μπαϊρού,  ο οποίος στις περασμένες εκλογές είχε λάβει το 18% των ψήφων. Ένας πολιτικός που προβάλλει το σύνθημα «Made in France», και την ανάγκη επαναβιομηχανοποίησης της χώρας, προωθώντας την ιδέα του «αγοράστε Γαλλικά».

Ενισχυμένη φαίνεται και η δημοτικότητα της Μαρίν Λεπέν, κόρης του γνωστού λαϊκιστή και ακροδεξιού πολιτικού Λεπέν, την οποία οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φέρνουν στην τρίτη θέση με 15!

Άλλες υποψηφιότητες είναι της Eva Joly, των Οικολόγων. Της  Nathalie Arthaud, της Lutte Ouvrière. Επίσης, οι Philippe Poutou, Nicolas Dupont-Aignan και Jacques Cheminade.

Σήμερα, ωστόσο, θέλουμε να σταθούμε κάπως πιο ειδικά στο Jean-Luc Mélenchon, υποψηφίου του Μετώπου της Αριστεράς (Front de Gauche), ο οποίος παρουσιάζει ένα πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα σε σχέση με τον Ολάντ, ενώ έχει καταθέσει ορισμένες προτάσεις που έχουν ταράξει τα νερά και προκάλεσαν ιδιαίτερη συζήτηση στη Γαλλία.



Όπως αυτή της φορολογίας κατά 100% (!) των εισοδημάτων πάνω από 360.000 ευρώ ετησίως. Των εισοδημάτων που εμφανίζονται δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερα απόν εθνικό μέσο όρο και τα οποία – σύμφωνα με τη λογική του Mélenchon και του Μετώπου της Αριστεράς ανήκουν στους πλούσιους. Αυτό σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του δημόσιου χρέους.

Ο Mélenchon εμφανίζει τον τελευταίο καιρό μια ιδιαίτερη δυναμική ύστερα και από τις επιτυχείς τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ιδιαίτερα στο France 2  στις 12 Ιανουαρίου, όπου εισήγαγε το σύνθημα «από τα λόγια στις πράξεις» και αξιοποίησε την ευκαιρία να εισαγάγει 3,3 εκατομμύρια τηλεθεατές στην έννοια της «επανάστασης των πολιτών».  


  
Ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς έχει προτείνει, επίσης, 1700 ευρώ κατώτατο μισθό (!) ενώ προωθεί και μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση καθιερώνοντας εννέα φορολογικές κλίμακες.

Τελευταία, ο Mélenchon και το Front de Gauche πραγματοποίησαν άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση: μια συγκέντρωση, χθες την Κυριακή, μπροστά στη γνωστή Βαστίλη, όπου ο υποψήφιος της Αριστερά κάλεσε συμβολικά να την … καταλάβουν πάλι οι γάλλοι πολίτες.

Η ανταπόκριση υπήρξε σημαντική αφού τελικά στη συγκέντρωση συμμετείχαν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών και δημοσιογραφικών κύκλων – περίπου 100.000 – 120.000 πολίτες.



"Σας καλώ να ξεκινήσετε φέτος την άνοιξη των λαών, ξεκινώντας από τη Γαλλία, με την ψήφο σας, η οποία θα περάσει στην ψήφο των Ελλήνων, και στη συνέχεια στους γερμανούς συντρόφους μας," κάλεσε ο Mélenchon, με δεδομένο ότι οι εκλογές στην άλλη όχθη του Ρήνου θα γίνουν μέσα  στο 2013. Κάνοντας μια αναφορά στις επαναστατικές παραδόσεις των Saint-Just και Ροβεσπιέρου, κατέληξε, παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το Σύνταγμα του 1793, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ: «Όταν η κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα του λαού, για τον λαό η εξέγερση είναι το πιο ιερό από τα δικαιώματα και το πιο αναγκαίο από τα καθήκοντά του»..

Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι αποτελεί ανάγκη στη Γαλλία όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ να ενισχυθούν οι αριστερές και εναλλακτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στις πολιτικές της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Και να αντιστραφεί η τάση ενίσχυσης ακροδεξιών, ξενοφοβικών και αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων.

Αυτό θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την ΕΕ και θα δημιουργήσει πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον αγώνα και του ελληνικού λαού.

Παραθέτουμε ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση στη Βαστίλη. 












Δεν υπάρχουν σχόλια: