Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

«Φωτιά και τσεκούρι» στα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα – Γενική απεργία στην Πορτογαλία



Τα συντριπτικά πλήγματα στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα βρίσκουν τη θέση τους σιγά σιγά στον ευρωπαϊκό τύπο, ακόμη και στο γερμανικό. Έτσι, σήμερα σε μια σειρά εφημερίδες εμφανίστηκαν ορισμένα σχόλια, όπως:

 «Οι δημοκράτες της Ευρώπης πριονίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Rundschau. Το άρθρο αναφέρεται στον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σημειώνει: «Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία μαίνεται η κρίση. Ολόκληρη η νότια Ευρώπη υποφέρει. Πραγματικά όμως υποφέρει ολόκληρη η νότια Ευρώπη; Όχι, σε μερικές χώρες κάποιες επιθυμίες εκπληρώνονται».



Η Frankfurter Rundschau αναφέρεται στις δηλώσεις του Χουάν Ροσέλ, προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ισπανίας, ο οποίος για χρόνια προειδοποιούσε για μια χαλάρωση του νόμου περί απολύσεων. Η ισπανική κυβέρνηση ικανοποίησε τελικά το σχετικό αίτημα των εργαζομένων. Η Ελλάδα βρίσκεται όμως στον αντίποδα του παραδείγματος σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει:


«Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν το πάνω χέρι. Υπό την πίεση της ύφεσης και του δημόσιου χρέους, οι κυβερνήσεις πριονίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και πιέζουν τους μισθούς. Στόχος είναι να κάνουν τις χώρες αυτές φθηνότερες και πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. ‘Η Ευρώπη βρίσκεται στο δρόμο να γίνει ένας παράδεισος για τις επιχειρήσεις εις βάρος των εργαζομένων’, δηλώνει ο Απόστολος Καψάλης επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ.

Αναφορές στο γερμανικό τύπο υπάρχουν και στις ηλεκτρονικές σελίδες των περισσότερων μέσων για την έγκριση και του δεύτερου πακέτου. Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει πως «η χρεοκοπία προς το παρόν αποφεύχθηκε, ωστόσο εντείνονται οι διαμαρτυρίες για τις περικοπές».

Στη Πορτογαλία, όμως, οι εργαζόμενοι απάντησαν με γενική απεργία στην επίθεση λιτότητας που εξαπολύει η κυβέρνηση και αυτής της χώρας.



Οι Πορτογάλοι αντιδρούν μαζικά με 24ωρη απεργία στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μαζί με την απεργία οι πολίτες πραγματοποίησαν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι συρμοί των τρένων ακινητοποιήθηκαν σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, τα νοσοκομεία δέχονται μόνο έκτακτες περιπτώσεις ασθενών, ενώ από την εργασία τους απέχουν και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας.



Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας CGTP προγραμμάτισε για το απόγευμα πορείες διαμαρτυρίας. «Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα», ήταν ένα από τα συνθήματα των απεργών. Οι διαμαρτυρίες έχουν κύριο στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, απότοκο του πακέτου λιτότητας  που έχει υιοθετήσει η πορτογαλική κυβέρνηση εξασφαλίζοντας έτσι στη χώρα 78 δις ευρώ διεθνούς οικονομικής βοήθειας.



Το CGTP καταγγέλλει ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέες απολύσεις εργαζομένων, σε κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και σε επικίνδυνη υπονόμευση του βιοτικού επιπέδου των Πορτογάλων.




Η Πορτογαλία – σύμφωνα με τους επίσημους κύκλους - πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές της, καθώς βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μία συρρίκνωση της πορτογαλικής οικονομίας κατά 3,3%, ενώ η ανεργία-ρεκόρ του 14% αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 14,5%. Στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία κατά 10%, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα στερηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον 13ο και 14ο μισθό.


Κοινή μοίρα, κοινά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου.
Και όχι μόνο…

Είναι καιρός για συντονισμό των αγώνων τους και για τον κοινό σχεδιασμό μιας άλλης προοπτικής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: