Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Αντιμέτωπο με συντριβή το Fianna Fail στην Ιρλανδία. Στην Ελλάδα τι πρόκειται να προκύψει;






Εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ιρλανδίας, οι πολίτες της χώρας καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση. Θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου;


 Επί δεκαετίες το Fianna Fail μονοπωλούσε το πολιτικό σκηνικό της Ιρλανδίας. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει τις τρεις τελευταίες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο η κρίση και το μνημόνιο έφεραν τις μεγάλες ανατροπές. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 13 %, το χρέος έχει τετραπλασιαστεί ενώ το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 16 %.

Την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης ανέλαβε να φέρει σε πέρας για το Fianna Fail ο νέος πρόεδρος του κόμματος Μάικλ Μάρτιν:

"Ζητώ συγγνώμη για τα λάθη που κάναμε ως κόμμα αλλά και για εκείνα που έκανα ως υπουργός. Λυπάμαι πάρα πολύ για τα λάθη που κάναμε, αλλά το πιο σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, είναι να μάθεις από τα λάθη σου προκειμένου να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον".

Εκλογικός σεισμός




 Τα πράγματα όμως είναι εξαιρετικά δύσκολα για το κόμμα, όπως υποστηρίζει ο πολιτολόγος Ντέιβιντ Φαρέλ: "Θα είναι ένας εκλογικός σεισμός. Νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο 1918, πριν καν ιδρυθεί το κράτος, για να βρούμε κάτι αντίστοιχο. Το εκλογικό αποτέλεσμα για το Fianna Fail θα είναι καταστροφικό. Αλλά θα ήταν πολύ χειρότερο εάν ήταν ακόμη επικεφαλής ο Μπράιαν Κάουεν".




 Εκτός κοινοβουλίου κινδυνεύει να μείνει ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Fianna Fail, το κόμμα των Πρασίνων. "Οι ψηφοφόροι του Fianna Fail", λέει ο ειδικός, "μένουν παραδοσιακά πιστοί σε υποψηφίους του κόμματος. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό του. Αυτή τη φορά λοιπόν νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος θα ψηφίσει ανεξάρτητους. Τουλάχιστον εκείνοι που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Το Fine Gael έτοιμο να κυβερνήσει





Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η νίκη του κεντροδεξιού Fine Gael που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 35% καθώς και η άνοδος του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος που έρχεται δεύτερο με 25%. Τα δυο κόμματα αναμένεται να συνεργαστούν μετεκλογικά. Υπόσχονται μάλιστα να αναδιαπραγματευθούν σκληρά τους όρους του μνημονίου όσον αφορά το επιτόκιο και τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Ο Έντα Κέννι, πρόεδρος του Fine Gael, θεωρείται σίγουρος πρωθυπουργός:

"Περιμένω με αγωνία αυτές τις εκλογές. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που μας δίνεται. Προετοιμαζόμασταν χρόνια για αυτό. Είναι λοιπόν μια φανταστική ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα και να αλλάξουμε όλα εκείνα που πήγαν στραβά".

Βέβαιο θεωρείται όμως επίσης ότι στον αντίποδα η ιστορία του Fianna Fail δεν τελειώνει εδώ, όσο οργισμένοι και να είναι οι πολίτες μαζί του, εκτιμά ο καθηγητής Φαρέλ:

"Θα περάσουν στην αντιπολίτευση και για ένα - δυο χρόνια δεν θα είναι καθόλου δημοφιλείς. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο δημοφιλής σε λίγο καιρό, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει σε επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν αποκλείω λοιπόν το ενδεχόμενο το Fianna Fail να επιστρέψει σε μερικά χρόνια".

( τα στοιχεία του ρεπορτάζ έχουν ληφθεί από τη Deutsche Welle ).

 Το ζήτημα είναι, επίσης, τι μορφή θα πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

 Με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα να έχουν βαρέσει «κόκκινο», με την κρίση να βαθαίνει καθημερινά. Με την κυβέρνηση να συγκρούεται με το σύνολο της κοινωνίας – με εξαίρεση τα μεγάλα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα – να κατρακυλά καθημερινά σε ένα ντελίριο αυταρχισμού, ενδοτικότητας απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικα και των ισχυρών της ΕΕ – ίδε Γερμανία κ.α. έχοντας απολέσει τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων και εξελίξεων και κραδαίνοντας απειλητικά τη ρομφαία νέων επώδυνων μέτρων.

 Με τη λαϊκή δυσαρέσκεια και απόγνωση να έχει αποκτήσει εκρηκτικά χαρακτηριστικά.

 Ιδιαίτερα ύστερα από τις τελευταίες σημαντικές κινητοποιήσεις το ερώτημα είναι τι είδους πολιτικές ανακατατάξεις μπορούν να συμβούν ώστε να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου.

 Ή αν επιχειρηθεί μια «ανακατασκευή»  του πολιτικού σκηνικού με την απόπειρα εξασφάλισης ευρύτερης «συναίνεσης» στην ακολουθούμενη πολιτική.

 Κάτι πλανιέται, λοιπόν, στον αέρα.

Ίσως, και μέσα στην επερχόμενη άνοιξη – ο Θεός να την κάνει! – γίνουμε μάρτυρες σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: