Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Εκατοντάδες οι νεκροί στη Λιβύη – Τι ακριβώς κάνει η διεθνής κοινότητα;



 Ενώ οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες επεκτείνονται καθημερινά, φαίνεται ότι στη Λιβύη εκτυλίσσεται ένα πραγματικό δράμα.

 Τα θύματα από την ανεξέλεγκτη χρήση βίας στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων μπορεί σύμφωνα με υπολογισμούς  ειδησεογραφικών πρακτορείων αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων (Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) να φτάνουν κοντά στα 400!



 Το ερώτημα είναι μπροστά στο δράμα αυτό που αντιμετωπίζουν  οι Λίβυοι πολίτες η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ αρκείται να ψελλίζει  κάποιες «διαμαρτυρίες».

  Την ώρα που ο φήμες για  απομάκρυνση του Καντάφι από τη χώρα πληθαίνουν, ο γιος του, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ , δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα του "εμφυλίου πολέμου » και ότι ο στρατός θα διατηρήσει την τάξη με οποιοδήποτε τίμημα.

 Απόδειξη της αστάθειας που επικρατεί στη χώρα είναι και ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντέλ  Jalil, παραιτήθηκε «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική χρήση βίας» κατά των διαδηλωτών, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για κινήσεις στρατιωτικών τμημάτων που απειθαρχούν στις εντολές του καθεστώτος.

 Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που κάνει λόγο ότι «το καθεστώς του Καντάφι τρίζει».

 Ενώ άλλοι σχολιαστές  μιλούν για το αραβικό ντόμινο που τώρα επεκτείνεται και στις πλούσιες χώρες.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα  στο Μπαχρέιν είναι το  ίδιο όπως  και στη Γαλλία!  Ως προς το ΑΕΠ  ο πλούτος της Λιβύης υπερβαίνει εκείνο της Τουρκίας, ή ακόμα και της Ρουμανίας και της Βραζιλίας. Η Λιβύη είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Τυνησία και θεωρείται η πιο  πλούσια αφρικανική χώρα.

 Τα παραδείγματα της Λιβύης, της Υεμένης και του Μπαχρέιν  οδηγούν σε εξελίξεις που ανατρέπουν τις ισορροπίες  στον αραβικό κόσμο,  και οδηγούν ολόκληρο τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο σε μια νέα ιστορική περίοδο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: