Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Εκλογές θανάτου στο Αφγανιστάν

του Μ…

  Με πάνω από 50% συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, έκλεισαν οι κάλπες. Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Αφγανοί, σε σύνολο 12 εκατομμυρίων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, προσήλθαν να ψηφίσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής ο Άχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

  Οι Αφγανοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του Αμπντουλά Αμπντουλά, 53 ετών πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας που προηγούνταν στον πρώτο γύρο με 45%, και του Άσραφ Γάνι, 65 ετών πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι εκλογές αυτές  θα είναι η πρώτη μεταβίβαση εξουσίας μεταξύ δύο δημοκρατικά εκλεγμένων προέδρων, από το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ των 50.000 ανδρών θα αποχωρήσουν στο τέλος του χρόνου.

  Συνολικά περίπου 400.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν παραταχθεί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές δίχως την παρέμβαση των Ταλιμπάν. Εκείνοι, όντας εκ διαμέτρου αντίθετοι με τις εκλογές, καθώς τις θεωρούν καθοδηγούμενες από την Ουάσιγκτον, απειλούν με διαρκείς επιθέσεις.

 Μετεκλογικά θα εξακολουθήσει να είναι μια χώρα με οικονομία πενίας, δίχως κράτος δικαίου ενώ θα συνεχίζονται οι συγκρούσεις των Ταλιμπάν με το ''δημοκρατικό'' κράτος.

  Ωστόσο, δεν στεκόμαστε στο ποιος θα είναι ο εκλογικός νικητής, αλλά σε ένα πολύ σημαντικότερο γεγονός. Και αυτό  διότι, 106 νεκροι, από τους οποίους 60 αντάρτες, έπληξε σήμερα το Αφγανιστάν κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όπως ανακοινώθηκε στις επιθέσεις των ανταρτών Ταλιμπάν σκοτώθηκαν 11 αστυνομικοί, 15 στρατιώτες, 20 πολίτες αλλά και περίπου 60 αντάρτες.


  Αυτά είναι τα απάνθρωπα exit poll των εκλογών στο Αφγανιστάν. Επομένως ποιο δημοκρατικό πολίτευμα θα καθιερωθεί; Ο Σπαραγμός δεν φαίνεται να έχει τελειωμό με την νίκη είτε του ενός υποψηφίου είτε του άλλου. Και τα όργανα του ΟΗΕ συνεχίζουν τον ύπνο του δικαίου. Μην σκεφτείτε δυνατά, μπορεί να τους ξυπνήσετε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: