Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Χωρίς αυτοδυναμία και με 10 κόμματα στη Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση. Φτάνει αυτό;




Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha και αναδημοσιεύει η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", το 8,7% βλέπει ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και το 44,2% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.



Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς άκυρο-λευκό, αποχή και αναποφάσιστους, η από τη δημοσκόπηση προκύπτει Βουλή με 10 κόμματα, τα οποία λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 22,3%, ΠΑΣΟΚ 17,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9%, ΣΥΡΙΖΑ9,8%, ΚΚΕ 9,7%, Δημοκρατική Αριστερά 8,6%, Χρυσή Αυγή 5,7%, ΛΑΟΣ 3,9%,Οικολόγοι Πράσινοι 3,1% και Δημοκρατική Συμμαχία 3%.




Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το 15,6% των ερωτηθέντων απαντά πως οι θέσεις του βρίσκονται πιο κοντά με αυτές του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ποσοστό 14,7%.

Ακολουθούν κατά σειρά ο Αλέξης Τσίπρας με 7,9%, ο Πάνος Καμμένος με 7,8% και η Αλέκα Παπαρήγα με 6,2%. Το 5,8% συγκεντρώνει ο Φώτης Κουβέλης, το 3,3% ο Γιώργος Καρατζαφέρης, το 2,7 % η Ντόρα Μπακογιάννη και το 2,3% ο Νίκος Μιχαλολιάκος.







Δημοσκοπικά, λοιπόν,  τα κόμματα του δικομματισμού – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – γνωρίζουν κάθετη πτώση.

Η περίπτωση της αυτοδυναμίας ενός κόμματος απομακρύνεται.

Ωστόσο, δεν απομακρύνεται ακόμη το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Με δεδομένη την εκτρωματική εφαρμογή του bonus των 50 βουλευτών που δίνεται στο πρώτο κόμμα.

Και το οποίο φαίνεται να «κερδίζει»  η ΝΔ.

Ανησυχητικό στοιχείο είναι ακόμη η διαφαινόμενη είσοδος της «Χρυσής Αυγής» και με σχετικά ψηλά ποσοστά στη νέα Βουλή.

Από την άλλη στο χώρο της Αριστεράς «παγωμένες» είναι οι εξελίξεις.

Τελευταία εξέλιξη είναι η άρνηση της ηγεσίας του ΚΚΕ, μέσα από συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα, για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη Αριστερά. Η γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε:

 «Είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία δύο κομμάτων με θέσεις που δεν εφάπτονται πουθενά και με στρατηγική που δεν έχει καμία επαφή η μία με την άλλη;» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παίζει με τον πόνο του λαού» και με την κίνηση αυτή, απλώς «τρυγάει ψήφους».

Ενώ και ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ χαρακτήρισε «κοροϊδία» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία.

Οπότε είναι καθαρό ότι κάτι ακόμη χρειάζεται για να δοθεί μια ουσιαστική διέξοδος σ’ αυτές τις εκλογές και να αποτραπεί η προοπτική ανακατασκευής του μνημονιακού καθεστώτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: