Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το … κράξιμο στον Τόμσεν από φοιτητές στο London School of Economics και οι νέες εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικα




 Έλληνες φοιτητές … έκραξαν άγρια τον Πωλ Τόμσεν  στο Λονδίνο σε ημερίδα του London School of Economics, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία και την οργή τους για τη μεταχείριση της τρόικα προς τη χώρα μας.



 Ωστόσο, το βασικό στέλεχος της τρόικα και του ΔΝΤ, όπως και οι δυνάμεις που εκπροσωπεί παραμένουν «ακλόνητοι» στην επιβολή των σκληρότατων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού και μάλιστα μεθοδεύουν συστηματικά τη νέα κλιμάκωση των επιθέσεων σε βάτος των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές.

Έτσι, δεκαετία «ριζικών μεταρρυθμίσεων», αλλά και ένα νέο «κούρεμα χρέους» προκειμένου να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, είναι τα σενάρια που αναφέρθηκαν στη χθεσινή ημερίδα του London School of Economics.

 Γύρω από αυτούς τους δύο άξονες εξελίχθηκε η συζήτηση με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν και του Μοριτζ Κρέμερ, διευθύνοντος συμβούλου και επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατικού χρέους της Standard & Poor's.

  Αναπόφευκτη, μεσοπρόθεσμα, θεωρεί την περαιτέρω απομείωση του Ελληνικού χρέους, ο Μόριτζ Κρέμερ διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's. «Δεν θα αποτολμήσω μια πρόβλεψη για το χρόνο ενός νέου κουρέματος του χρέους της Ελλάδας, αλλά αυτό θα γίνει και τη φορά αυτή θα συμμετέχουν και οι προνομιούχοι πιστωτές, αυτοί δηλαδή που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI, όπως η ΕΚΤ. Είναι απαράδεκτο αυτοί οι πιστωτές να εξαιρούνται από το κούρεμα και οι απλοί ομολογιούχοι να υφίστανται ζημιές 70%. Όσο επικρατεί αυτό το άδικο καθεστώς οι επενδυτές θα αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και θεωρώ πως η επόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει και όσους φρόντισαν να εξαιρεθούν», επεσήμανε στην ομιλία του στο LSE, το ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor's.



 Από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τόνισε πως παρά την «άγρια», όπως την αποκάλεσε, δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας διετίας, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει τουλάχιστον μια δεκαετία ριζικών αλλαγών.

Υπογράμμισε πως μετά τις εκλογές η όποια κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το μνημόνιο για την μείωση του ελλείμματος. Επεσήμανε μάλιστα ότι το υψηλό επίπεδο του χρέους, αλλά και οι αντιστάσεις που συναντά το μνημόνιο από παγιωμένα συμφέροντα, δεν του επιτρέπει να προβλέψει το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές.

Αυτά λέγονται με τη συγκαλυμμένη και «ευγενή» γλώσσα που συνήθως παρουσιάζονται τα θέματα σε μια ημερίδα.

Η ουσία όμως συνίσταται σε μια εφιαλτική και άγρια προοπτική.

Μια δεκαετία αβάσταχτων μέτρων και θυσιών σε μια πολιτική που φαντάζει σαν βαρέλι … δίχως πάτο.

Που συσσωρεύει αποτυχίες και αδιέξοδα. Τα οποία υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και του λαού της όχι για μια αλλά για πολλές δεκαετίες.

Τα οποία, όμως, πεισματικά και δογματικά αρνείται να δεχτεί η τρόικα και οι δυνάμεις που την στηρίζουν.  

Μεθοδεύεται, λοιπόν, και νέο «κούρεμα» που αυτό πρωτίστως σημαίνει και νέο κούρεμα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Αλλά και ξεδιάντροπα ο Τόμσεν προτρέχει να δηλώσει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου πετώντας στα σκουπίδια τη βούληση του λαού όπως θα εκφραστεί στις εκλογές.

Η απάντηση είναι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

Να αναγκάσουμε την τρόικα, τους εκπροσώπους και τους υποστηρικτές της να μας αδειάσουν τη γωνιά.

Να ανοίξουμε το δρόμο σε μιαν άλλη πολιτική προοπτική.

Με τη συνειδητή ψήφο μας αλλά και τον καθημερινό αγώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: