Παρασκευή 1 Απριλίου 2011
Λανθασμένες μετρήσεις και άστοχη επικοινωνιακή πολιτική της διαχειρίστριας εταιρείας στη Φουκουσίμα
Λανθασμένες ήταν εκ νέου οι μετρήσεις που έκανε η διαχειρίστρια εταιρία στη Φουκουσίμα. Η Tepco βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύει λανθασμένες μετρήσεις.
Μολονότι ο αντιδραστήρας 1 στη Φουκουσίμα Νταΐτσι θα έπρεπε να έχει αποσυνδεθεί εδώ και καιρό από το δίκτυο, η Tepco αλλά και η αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας είχαν αποφασίσει την παράταση της λειτουργίας του αδιαφορώντας πλήρως για τα ελλιπή στάνταρ ασφαλείας. Όπως σημειώνει ο Μάρτιν Σουλτς, οικονομολόγος στο ερευνητικό κέντρο της Fujitsu στο Τόκιο, ένα ιδιωτικό think tank της ιαπωνικής βιομηχανίας:
"Ο αυτοέλεγχος δεν λειτούργησε ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια. Υπήρξαν πολλά ατυχήματα ενώ σημειώθηκαν πολυάριθμες βλάβες. Ωστόσο κανείς δεν εξέφρασε αμφιβολίες για το ίδιο το σύστημα".
Παταγώδης αποτυχία
Ο ειδικός κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της κρίσης. Υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Tepco βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια φάνηκε να αδιαφορεί πλήρως για τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου τσουνάμι και για τις συνέπειές του: "Η έλλειψη σχεδίων, ακόμη και η ελλιπής δικτύωση με την αστυνομία και το στρατό οδήγησε εντέλει στο να είναι τελείως ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση".
Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Tepco είναι εδώ και καιρό άρρωστος, η πρώτη επίσημη συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις της εταιρίας ήρθε με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση από τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου Τσουνεχίσα Κατσουμάτα:
"Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μας για το γεγονός ότι προκαλέσαμε στον κόσμο και την κοινωνία τόση αναστάτωση και πόνο".
Θα αναλάβει η κυβέρνηση;
Τις επίσημες ανακοινώσεις της διαχειρίστριας εταιρίας δεν αποκλείεται να κάνει στο μέλλον η ίδια η κυβέρνηση που εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τον έλεγχό της. Χάρη στον τρόπο που η τελευταία διαχειρίστηκε την κρίση θα πει ο Μάρτιν Σουλτς, αποφεύχθηκε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή: "Στο μεταξύ πολλές προσπάθειες αποδίδουν. Αλλά τις πρώτες μέρες η διαχείριση της κρίσης ήταν απαράδεκτη".
"Παταγώδης αποτυχία διαχείρισης της κρίσης"
Βέβαιο θεωρείται ότι παρά την πρωτοφανή καταστροφή η Ιαπωνία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια. Το ίδιο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις, όπως εκτιμά ο ειδικός: "Τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να χτιστεί ούτε ένας αντιδραστήρας καθώς οι τοπικές αρχές δεν θα το επιτρέψουν. Δεν μπορώ να καταλάβω άλλωστε πώς οι πολίτες στην Ιαπωνία θέλουν να έχουν αντιδραστήρες δίπλα στα σπίτια τους".
Προς το παρόν το κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία είναι εξαιρετικά μικρό. Στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, κυρίως κατά της Tepco, δεν συμμετέχουν συνήθως περισσότεροι από 1000 άνθρωποι.
Αναρωτιόμαστε – τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ξεσηκωθεί ο κόσμος σ’ αυτή τη χώρα – κι όχι μόνο.
Τελικά, μπορούν ιδιωτικές εταιρείες που πρωταρχικό – αν όχι μοναδικό – σκοπό έχουν το μέγιστο κέρδος να διαχειρίζονται ζητήματα τέτοιας σημασίας, όπως είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ζητήματα που στο κάτω κάτω αφορούν τις τύχες ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου