Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

O Ναζί εγκληματίας πολέμου, Alois Brunner, πέθανε στη Συρία



Ο επικεφαλής ερευνητής στην καταδίωξη του Alois Brunner, ενός από τους πλέον καταζητούμενους στον κόσμο γερμανούς ναζιστές εγκληματίες πολέμου, δήλωσε στο BBC ότι είναι κατά  «99% σίγουρος» ότι αυτός πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια στη Συρία.



Η κύρια πύλη του συγκροτήματος του στρατόπεδου θανάτου του Άουσβιτς στην κατεχόμενη Πολωνία

Ο Alois Brunner κατηγορείται για το οδήγημα χιλιάδων Εβραίων στο θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


«Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε με τρόπο αδιάσειστο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό ισχύει», δήλωσε ο διώκτης  Ναζί εγκληματιών –ο Εφραίμ Zuroff.

Ο αξιωματικός των SS, Brunner, ο οποίος τώρα θα ήταν  102 χρονών (!), κατηγορείται για τη μεταφορά πάνω από 128.000 Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για πολλά χρόνια υπήρξε αβεβαιότητα για το αν είναι νεκρός.


Ο Alois Brunner (φωτογραφία) ήταν το δεξί χέρι του «τεχνικού του θανάτου» της Γκεστάπο, Άντολφ Άιχμαν

Ο Δρ Zuroff - διευθυντής του Κέντρου Simon Wiesenthal στην Ιερουσαλήμ - δήλωσε στο BBC ότι  νέες πληροφορίες ήρθαν  πρόσφατα στο φως σχετικά με τον θάνατο και την ταφή του Brunner στη Δαμασκό από "αξιόπιστη" πηγή, έναν πρώην πράκτορα της  γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, που είχε υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή.

 Ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο Brunner θάφτηκε σε άγνωστη τοποθεσία στη Δαμασκό γύρω στο 2010 και ήταν αμετανόητος για τα εγκλήματά του.

Τον Απρίλιο ο Brunner αφαιρέθηκε από τη λίστα των  πλέον καταζητούμενων του Simon Wiesenthal Center, σε μια κίνηση που δείχνει ότι θεωρείται νεκρός. Ο Δρ Zuroff - ο οποίος είναι, επίσης, ιστορικός του Ολοκαυτώματος - δήλωσε ότι οι τελευταίες πληροφορίες προσφέρουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα.


 “Ο Brunner έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της «Τελικής Λύσης» του Χίτλερ για τη δολοφονία των Εβραίων," δήλωσε ο Δρ Zuroff, "και ήταν ένα τέρας."

 Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Brunner έστειλε 47.000 Εβραίους από την Αυστρία, 44.000 από την Ελλάδα, 23.500 από τη Γαλλία και 14.000 από τη Σλοβακία σε στρατόπεδα όπου οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν.

Στη δεκαετία του 1950 ο Brunner πιστεύεται ότι είχε καταφύγει στη Συρία. Ο ίδιος φέρεται αργότερα να  υπηρέτησε ως σύμβουλος του προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ και πιστεύεται ότι είχε δώσει οδηγίες στην κυβέρνησή του για την ανάπτυξη τακτική  βασανιστηρίων.

Alois Brunner
 Ο γεννημένος στην Αυστρία, διοικητής των SS, είχε κάποτε περιγραφεί από τον Άντολφ Άιχμαν - τον αρχιτέκτονα της «Τελικής Λύσης» - ως ένας από τους καλύτερους άνδρες του.



Ο Άιχμαν έστελνε τον Brunner, όπου πίστευε ότι οι συλλήψεις των Εβραίων προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Από τον Ιούνιο του 1943 μέχρι την απελευθέρωση της Γαλλίας, έστειλε χιλιάδες Εβραίους στον σχεδόν βέβαιο θάνατο τους.
Επέβαλε το βασίλειο του τρόμου στη γαλλική Ριβιέρα, καταδιώκοντας Εβραίους που είχαν καταφύγει στη σχετική ασφάλεια της ιταλικής ζώνης κατοχής.

 Ευρέως  πιστεύεται ότι κατέφυγε στη Συρία το 1950 – όπου έζησε με το ψεύτικο όνομα, Georg Fischer - και ότι τα διαδοχικές καθεστώτα του πρόσφεραν προστασία.
Η Συρία, ωστόσο,  έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι τον φιλοξενεί.

Το 2001 καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο στη Γαλλία.

Ο Brunner ήταν υπεύθυνος για το στρατόπεδο Drancy έξω από το Παρίσι, όπου οι Εβραίοι συγκεντρώνονταν στη Γαλλία πριν σταλούν στα στρατόπεδα θανάτου. Υπολογίζεται ότι 345 παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων του.

Ο Δρ Zuroff είπε ότι ο Brunner επέζησε τουλάχιστον δύο  αποπειρών δολοφονίας από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία στη Συρία το 1961 και το 1980.

 Δήλωσε, επίσης, ότι ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος κατέστησε αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή τοποθεσία του τάφου του Brunner.



Η τύχη και η πορεία των Ναζί εγκληματιών πολέμου σε χώρες της Δύσης και της Ανατολής παρουσιάζει πάντα αμείωτο ενδιαφέρον.

Ειδικότερα για το «έργο» και την «κληρονομιά» που αυτοί άφησαν στα κράτη και στα καθεστώτα που τους «φιλοξένησαν» και τους αξιοποίησαν, με πρώτες τις ΗΠΑ.


Για την πολιτική και την πρακτική, βεβαίως του κράτους του Ισραήλ, που παρά το Ολοκαύτωμα και την εξολόθρευση που γνώρισαν οι Εβραίοι κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα εφαρμόζει πολιτικές γενοκτονίας απέναντι στους αντιπάλους του και ειδικότερα τους Παλαιστίνιους, έχουμε επανειλημμένα μιλήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: